Nikola Tesla

Dejstvo, da se nedvomni genij Nikola Tesla (1856–1943) povsod navaja kot izumitelj in ne znanstvenik, kaže na to, da mu čas, v katerem je živel, ni bil dorasel – zato so bila njegova številna odkritja bodisi nerazumljena bodisi zlorabljena oz. ‘izgubljena’. Tesla je leta 1936 takole komentiral ocene takratnih znanstvenikov, češ da so njegove zamisli le gola domišljija:

»Naj tako mislijo, žal mi je. Danes je njihov čas, moj čas pa šele prihaja v ne tako daljni prihodnosti.«

Danes upamo, da smo oz. postajamo del te njegove najavljene prihodnosti.

V določenih znanstvenih krogih veljata za do sedaj največja znanstvena uma človeštva Leonardo da Vinci in Nikola Tesla. Tesla je patentiral okoli 700 izumov na področju elektrike in magnetizma (T-transformator, izmenični električni tok, prevodnost zraka oz. brezžični prenos, daljinsko vodenje oz. teleavtomatika, telegeodinamika, protipotresna zaščita ter detekcija nevidnih snovi in predmetov, protivojna zaščita oz. zaščitni ‘žarki smrti’, računalniška tehnologija…), še enkrat toliko pa jih menda sploh ni prijavil patentnemu uradu.

Pri Teslinem raziskovalnem delu velja še posebej izpostaviti zlasti njegovo usmerjenost v napredek celotnega človeštva pri izumiteljskem delu. Kot velik človekoljub je o svojih sanjarjenjih izjavljal takole:

»Zemlja, rešena lakote in žeje; svet brez vojn; obilje prosto dostopne energije; neomejen izvor svetlobe; nadzor klime; olajšano komuniciranje s svetom; zveza z življenjem na drugih planetih.«

Tesla sam je za svoj najpomembnejši izum štel svoj Tesla-transformator (tuljava, oddajnik) – ‘Tesla-efekti’ tega izuma, kot so jih poimenovali takratni novinarji, so prisotne venomer šokirali. Tudi kasneje, ko so jih preizkušali v sodobni znanosti, so dali presunljive rezultate, kot na primer obnova odtrganih telesnih udov pri živalih in otrocih. Vse kaže, da je metoda Tesla Metamorfoza na nek, za nas znanstveno mističen, a povsem naraven način, rekonstruirala in aktivirala ravno ta, tako pomemben izum Nikole Tesle (sliki spodaj).

Priporočamo vam tudi ogled intervjujev s priznanima strokovnjakoma, poznavalcema življenja in dela Nikole Tesle, na srbski TV: